Investering i rekruttering betaler sig

Det er en dyr affære, når en ansættelse fejler. Der er udgifter til rekruttering, løn og oplæring. Dertil kommer den værdi, som den rette medarbejder ville have produceret, som virksomheden går glip af.

For at undgå det valgte maskinvirksomheden A. Vølund & Søn A/S AVOS at søge hjælp til at finde virksomhedens første ikketekniske akademiker, der skulle tage sig af salg og markedsføring.

»Det er en anden måde at rekruttere på. Hvis jeg skal bruge en smed, behøver jeg ikke at skrive så meget om, hvad han skal lave. For en smeds opgaver er mere fast defineret på forhånd, mens jeg ikke kunne sige, hvilken uddannelsesbaggrund den akademiker, vi søgte, skulle have,« siger Anders Vølund, adm. direktør i A. Vølund & Søn A/S AVOS og uddannet maskiningeniør.

Detaljeret jobbeskrivelse

Derfor lavede virksomheden en deltaljeret beskrivelse af, hvilke arbejdsopgaver den kommende akademiker skulle varetage både nu og her og på længere sigt. Beskrivelsen blev sendt til Cand.match, der er et samarbejde mellem en række fagforbund, som rådgiver virksomheder i at ansætte personer inden for det akademiske område. Her tog de sig af den første sortering af kandidaterne.

Ifølge Bo H. Eriksen, erhvervsøkonom og lektor ved Institut for Marketing & Management ved Syddansk Universitet, er det en god strategi for især de mindre virksomheder at få hjælp til rekrutteringen.

»Det virker sikkert frygteligt dyrt for mange ejere, fordi udgifterne til en konsulent er noget, man kan se direkte i bogholderiet, mens omkostningen til en fejlansættelse er langt sværere at gøre op. Men der er tvivl om, at engangsudgiften til en effektiv rekruttering betaler sig for virksomheden,« siger han.

Anders Vølund fik rådgivning hele vejen gennem ansættelsesprocessen, og det er han glad for i dag. To og et halvt år efter at han ansatte den første ikketekniske akademiker, er cand.scient.pol. Anette Kasler nemlig stadig en af virksomhedens 35 medarbejdere.

»Vi har fået super god rådgivning, og til ansættelsessamtalerne sørgede vi for at være tre til stede. To fra virksomheden og én fra Væksthus Sjælland, der var vant til det, fordi vi netop ikke havde ansat den type akademiker før,« siger han.

(Kilde: Jyllands-Posten)